Kan ik afvallen door te zwemmen?

Geplaatst

Zwemmen is een zeer goede oefening voor iedereen die wil afvallen. Een uur van het zwemmen zorgt al voor de verbranding van 500 calorieën. Door  een paar keer per week te zwemmen zal zowel uw kracht als uithoudingsvermogen enorm verbeteren. Men moet dan natuurlijk wel minimaal 30 minuten in het water actief zijn. Men kan lekker ongecontroleerde bewegingen maken zonder dat dit opvalt of blessures oplevert. In deze blog lees je uitgebreide informatie over afvallen door te zwemmen. Hier alvast enkele voordelen van zwemmen op een rijtje :

 • effectieve vetverbranding
 • niemand ziet je zweten
 • gewichtsverlies
 • geen belasting gewrichten
 • gebruik gehele lichaam
 • relatief goedkoop
 • ontspannend en recreatief
 • voor alle leeftijden
 • makkelijk te combineren met sauna of massage

Eerlijkheidshalve ook even aandacht voor wat nadelen :

 • men geeft zich ‘bloot’ (schaamte)
 • het chloor is niet altijd prettig
 • sommige mensen hebben last van zwembad exceem

Dus : goed douchen en gebruik slippers. Dan valt het allemaal reuze mee.

Blijvend gewichtsverlies

Bent u geïnteresseerd in een goede gewichtsverlies training? Dan moet u serieus overwegen te gaan zwemmen. Zwemmen is één van de beste manieren om blijvend gewicht te verliezen voor mensen die te zwaar zijn. Het is een vorm van lichaamsbeweging die voor een hoge verbranding zorgt en beschermt het lichaam tegen belastingen. Bij alle andere sporten uw skelet en met name uw gewrichten immers zwaar belast, zeker als u overgewicht hebt. Soms doet intensief sporten dan meer kwaad dan goed !

Het effect van warm water

Het is juist heel gunstig om te zwemmen in het zwembad dat goed wordt verwarmd, omdat warm water een hogere mate van verbranding van vet geeft. Zwemmen is voor veel mensen ook veel prettiger dan bijvoorbeeld joggen. Vrijwel iedereen vindt zwemmen leuk en de meeste mensen kunnen goed zwemmen. Zwemmen is ook goed te combineren met een sauna of whirlpool : lekker dobberen en nagenieten.Je voelt je licht in water!

Zwemmen is prettig voor mensen die zwaar zijn, want het geeft een zeer kleine last op uw lichaam. Je draagt slechts vijf procent van je gewicht als je in het water bent. De belasting op uw gewrichten is minimaal en daardoor is zwemmen geschikt voor (bijna) iedereen. Het werkt ook psychologish : je voelt in het water al hoe het is om lichter te zijn ! Je beleeft als het ware je droom om gewicht te verliezen.

Recreatief zwemmen

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is niet alleen goed voor  het lichaam, maar ook voor de geest en uw gemoedstoestand. Het water laat u ontspannen en dat straalt u dan ook uit. Je hebt dus ontspanning en beweging mooi gecombineerd. Kan het nog beter? Natuurlijk is het goed om jezelf ertoe te zetten meerdere baantjes te trekken. Alleen wat langs de kant dobberen is natuurlijk minder effectief. Zwemmen is erg goedkoop in vergelijking met het fitnesscentrum en andere trainingsmethoden. Zie ook deze 13 voordelen van zwemmen als workout van Women’s Health

Fun voor het gehele gezin

Zwemmen is een leuke manier om met je gezin gezellig samen op stap te gaan. Kinderen vinden het geweldig om hun vader eens even te kunnen soppen. En ze kunnen eindelijk trots laten zien hoever ze kunnen duiken. Of dat ze van de springplank durven Tegenwoordig zijn de zwembaden uitgerust met de meest spectaculaire glijbanen, golfslagbaden, sauna’s, discomuziek, etc etc. Voor de ouders is het ook fijn om te weten dat er altijd badmeesters zijn die hun kroost in de gaten houden.

Fysiotherapie in water

Bij fysiotherapie staat belasting van het skelet, spieren en pezen centraal. Om het lichaam zoveel mogelijk te ontlasten maakt men daarom dankbaar gebruik van de eigenschappen van water : het vergemakkelijkt de therapeutische lichaamsoefeningen.

Schaam u niet

We geven ons allemaal bloot in het water, letterlijk en figuurlijk. Niemand is perfect en iedereen is mooi op zijn manier. Als men zich schaamt voor zijn lichaam omdat men die pondjes overgewicht heeft, is het vaak moeilijk om in een bikini te verschijnen. Het is een extra drempel waar men zich overheen moet zetten. Laat je niet ontmoedigen en blijf jezelf. Je lichaam is iets heel bijzonders waar je blij en trots op mag zijn ! Een knap staaltje ‘techniek’ met ongelooflijke functies en mogelijkheden ! Hou van je lichaam en geniet van het kijken naar andere lichamen, ze zijn echt niet allemaal perfect. Heb je tips nodig om ook mentaal verder te komen? Een afvalcoach in Rotterdam kan je hierbij helpen. 

Reddend zwemmen

We hoeven niet allemaal meteen bodyguard te worden. Toch is reddend zwemmen wel een extra stimulans om actief te zijn in het water. Het leert hoe men effectief hulp kan bieden als er zich incidenten voordoen. Men wil immers niet machteloos toezien als iemand dreigt te verdrinken.

Aqua Aerobics

Aqua Fitness en Aerobics zijn zeer effectieve vormen van beweging die tegenwoordig behoorlijk populair zijn. In elk zwembad zult u programma’s aantreffen wanneer men deze trainingen geeft. In groepsverband is het vaak toch makkelijker vol te houden om diverse trainingen te doen.