Zwemopleidingen

Als er bij jullie in de buurt ongeveer 12 kandidaten zijn en je kunt beschikken over badwater en een ruimte voor theorie, dan kan het bij jullie georganiseerd worden. De kosten zijn het cursusmateriaal. Het badwater en de theorieruimte zijn voor de vereniging. (het mag in verenigingsuren en het bad hoeft niet helemaal leeg te zijn.)

Applicaties

De organisatie van de applicaties voor zwemtrainer A en zwemleider A wordt gewijzigd. het opleidingsplatform van district 4 gaat daar ook een rol in spelen. Daardoor wordt het mogelijk om dicht bij huis een applicatie te volgen. De opgave voor het volgen van een applicatie moet nog wel naar de afdeling Opleidingen van het bondsbureau worden gezonden, maar vervolgens gaan wij ons bezig houden om zo dicht bij als mogelijk een accommodatie te vinden waar de applicaties gehouden kan worden. Ook wordt het mogelijk om dezelfde applicatie op meerdere plaatsen in het district te organiseren, zodat wij dichtbij de belangstellenden terecht komen. Dus heeft u belangstelling voor het volgen van een applicatie meld u dan aan bij het Bondsbureau afdeling Opleidingen. (030-6057575)

Opleidingen oudestijl

De organisatie voor zwemtrainer A+B en zwemleider A+B wordt vanaf april 2007 op de oude manier geregeld.
Dat wil zeggen  de inschrijfformulieren sturen naar Lenie Langelaan. Zijn er ongeveer 20 cursisten dan gaan we kijken waar we de opleiding kunnen organiseren.

Er zal in Wassenaar in september/oktober een cursus zwemleider A van start gaan. Verdere gegevens volgen nog.

Opleidingen nieuwe stijl

In de maand september is het eindelijk zo ver. De trainers opleidingen ‘nieuwe stijl’ gaan van start op niveau 3.

In district 4 is er paats voor in totaal 20 cursisten. Deze cursisten kunnen deelnemen aan de volgende opleidingen:

  • Trainer Waterpolo niveau 3
  • Trainer Synchroonzwemmen niveau 3
  • Trainer Wedstrijdzwemmen niveau 3
  • Instructeur Elementair Zwemmen niveau 3

Een trainer/instructeur op niveau 3 wordt opgeleid om zelfstandig les of training te geven aan een groep sporters. Niveau 3 is qua inhoud een deel van de oude A-opleiding en een deel van de B-opleiding (zie figuur 1).

De nieuwe opleidingen zijn competentiegericht en er wordt uitgegaan van de individuele mogelijkheden en eerder opgedane ervaringen van de cursist. Het grootste deel van de opleiding vindt plaats in de verenigingspraktijk. Binnen deze praktijk voert de cursist opdrachten uit en tijdens de workshops doet de cursist extra vaardigheden en kennis op. De begeleiding vindt plaats in de vereniging door de praktijkbegeleider en door de leercoach.

Over de opzet & structuur van de opleiding wordt op dit moment een complete opleidingsbrochure ontwikkeld. Deze wordt zo spoedig mogelijk ter beschikking gesteld. Klik hier voor een lijst met antwoorden op veelgestelde vragen.

De ontwikkeling van niveau 2 en 4 is voorlopig even uitgesteld. De KNZB wil eerst niveau 3 goed georganiseerd kunnen aanbieden.

Voorlichtingsbijeenkomst

In district 4 zal er op 5 september 2007 in het IJsselcollege merellaan 356 in Capelle aan den IJssel een voorlichtingsbijeenkomst worden gehouden voor geïnteresseerde cursisten, potentiële praktijkbegeleiders en leerverenigingen. Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomsten zal informatie worden gegeven over de opzet van de opleidingen en de randvoorwaarden om te kunnen deelnemen.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleidingen op niveau 3 dient de cursist te beschikken over:

–          Gegarandeerde stageplaats binnen erkende leervereniging bij aanvang van de opleiding.

–          Toegang tot computer of laptop met internetverbinding

–          Aantoonbare zwemvaardigheden die minimaal gelijk zijn aan de eindtermen van het zwem-ABC.

–          De vaardigheid om, geheel gekleed, een pop op te duiken uit een zwembad met een diepte van minimaal 2 meter en deze over minimaal 15 meter vervoeren en samen met een collega-trainer op de kant brengen.

–          Eén  of meerdere van onderstaande diploma’s:

o         Minimaal een diploma VMBO, overgang 3-4 HAVO/VWO, of een gelijkwaardig diploma.

o         Trainer / Instructeur niveau 2

o         Trainer / Zwemleider A

o         Zwemonderwijzer

o         Aqua Leisure Host niveau 2

Inschrijving

Zodra de voorlichtingsbijeenkomst in uw district heeft plaatsgevonden, start de inschrijving voor de cursusgroep in het betreffende district. Eerder inschrijven is nog niet mogelijk. U kunt wel u interesse aangeven door een mailtje te sturen naar opleidingen@knzb.nl o.v.v. uw naam, woonplaats, e-mailadres en sporttak van uw voorkeur. We zullen u dan persoonlijk informeren zodra er nieuwe informatie beschikbaar is over de start van de nieuwe opleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *