Masterszwemmen

Ouder worden maar wel fit blijven. Dat is zo ongeveer het gezondheidsideaal van de gemiddelde Nederlander. Het vreemde is echter, dat veel mensen minder gaan sporten zodra ze de dertig gepasseerd zijn. Geheel in strijd met het ideaal dus. En dat terwijl velen door zittend werk te verrichten, toch al niet aan hun noodzakelijke dagelijkse beweging toekomen. Er is dus veel te zeggen voor de stelling: je stopt niet met sporten omdat je ouder wordt, je wordt ouder omdat je stopt met sporten!

Weinig blessures

Zwemmen is de ideale bewegingsvorm. Het bevordert de bloedcirculatie en verbetert de hart- en longcapaciteit. Bovendien vermindert zwemmen stress. Voor hen die zichtbare resultaten willen zien: zwemmen verbrandt vet en ontwikkelt spieren. Nog belangrijker is het wellicht, dat zwemmen één van de bewegingsvormen is die geen druk op je lichaam legt. Het levert dus weinig blessures op.

Zwemmen voor 25-plussers

Lid worden van een zwemclub maakt dat gemakkelijker. Vooral wanneer die vereniging uren beschikbaar heeft voor masterszwemmen. Masterszwemmen is zwemmen voor 25-plussers die werken aan conditieverbetering.

Zwemmen bij een vereniging geeft meer voldoening dan wanneer je ‘zo maar’ af en toe wat baantjes trekt. Het brengt regelmaat in de gang naar het zwembad en door deskundige begeleiding wordt de zwemtechniek verbeterd. Verder doe je sociale contacten op met mensen die dezelfde interesse hebben. Het masterszwemmen heeft in Nederland duizenden beoefenaars. Van 25 tot 90 jaar en zelfs nog ouder.

Wedstrijden

Er zijn masters die alleen voor het verbeteren van hun conditie wekelijks één of meerdere keren zwemmen. Er zijn echter ook masters die meer willen. Zij willen hun vooruitgang wel eens testen. Dat kan tijdens speciaal voor masters georganiseerde wedstrijden. Er zijn heel veel evenementen op regionaal, nationaal, Europees en wereldniveau. Daarbij worden afstanden gezwommen van 25 meter tot 5 kilometer. En voor de echte ‘die-hards’ zijn er nog langere afstanden. Als master zwem je tegen leeftijdsgenoten. De deelnemers worden ingedeeld in leeftijdsgroepen van vijf jaar: 25-29, 30-34,35-39 enzovoort.

Iedereen kan meedoen, ook al heb je in je jeugd nooit aan wedstrijdzwemmen gedaan. Er zijn zeker voor de kortere afstanden geen beperkingen, zoals limiettijden. Immers, het internationale mastersmotto is: fitness, friendship and understanding. Overigens zijn er ook mastersdiciplines in waterpolo, schoonspringen, synchroonzwemmen en open waterzwemmen!

Ga een langs!

Masterswedstrijden worden vaak afgesloten met een gezamenlijke maaltijd of feestavond. Deelname aan (internationale) wedstrijden wordt soms gecombineerd met een (korte) vakantie. Wie aan masterszwemmen wil meedoen hoeft alleen maar lid te zijn van een bij de KNZB aangesloten vereniging.
Heeft dit alles je nieuwsgierig gemaakt? Informeer dan eens bij de plaatselijke zwemvereniging, of ga gewoon eens langs tijdens een trainingsvond. Dan kunnen ze je exact vertellen welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *